A shirataki egy olyan tészta, amely az ázsiai ördögnyelvből készül. Ezt a növényt konjakgyökérnek is ismerik, de nem is az a lényeges, hanem, hogy ennek a főként Kínában és Japánban növő növénynek a gumójából zselét és lisztet is készítenek. A gumóból készült liszt az, amit felhasználnak a shirataki elkészítése során. Ezt a tésztát Kelet-Ázsiában már évszázadok óta használják, számos nemzeti konyha ételei között szerepelnek az ördögnyelves tésztaételek.
A nyugati világban a shirataki népszerűségét fogyókúrás előnyeinek köszönheti. Nagyszerűen lehet vele helyettesíteni a hagyományos tésztákat, ami azért előnyös, mert a shirataki nulla kalóriát és nulla szénhidrátot tartalmaz, így segítségével nem nő a kalóriabevitel, aminek köszönhetően beindítható a fogyás. A shiratakinak szinte nincs is íze, így kedvenc ételeink aromáját nem befolyásolja. A textúrája valamivel erősebb, mint a hagyományos tésztáké, viszont jól elnyeli a fűszereket és a mártásokat, így mélyebb ízt lehet neki kölcsönözni.
Az ördögnyelves tészta nagyon sok oldható rostot tartalmaz, ami szintén nagy segítséget jelent a fogyásban. Ha célunk a fogyás, a koleszterinszint csökkentése, a zsír eltávolítása vagy a vércukorszint szabályozása, akkor érdemes rendszeresen fogyasztani ezt a sokoldalú tésztát. Könnyen elkészíthető, nagyon kevés főzési időt igényel. Általában vízzel együtt csomagolják, amit le kell róla önteni, majd alaposan átmosni, ezután néhány percet főni hagyni lobogó vízben.